2 mar 2017

Zapiekanka ziemniaczana z dorszem

Smaczne i proste danie z ryby z dodatkiem ziemniaków, z papryką, rozmarynem i oliwkami.
 



Podstawą tej pysznej w smaku, lekkiej i zdrowej zapiekanki, jest filet z białej ryby morskiej. Zapiekane ziemniaki z dorszem są idealne na czas postu i na cały rok. Dorsz na piątkowy obiad i nie tylko :)

Przepis: Zapiekanka ziemniaczana z dorszem

Składniki dla 3-4 osób:
4-6 dużych ziemniaków
2 czerwone papryki
słoiczek czarnych oliwek
polędwica z dorsza (spory płat ok. 800 g)
kilka gałązek rozmarynu
sok z 1/2 cytryny
oliwa z oliwek
sól morska

Przygotowanie:
1. Marynatę do ryby przygotuj według przepisu na Rybę pieczoną w białym winie. [Link]

2. Paprykę umyj, przekrój na pół, usuń miąższ wraz z pestkami. Pokrój na cienkie paseczki ok. 2-3 mm i dorzuć do ryby.  Ziemniaki starannie umyj, pozostaw w mundurkach, a następnie ugotuj. 

3. Dorsza w marynacie włóż na  ok. 20-25 minut do gorącego pieca (rozgrzanego do temperatury 230°C). Po tym czasie wyjmij rybę z pieca. Następnie potargaj na dość duże kawałki (nie muszą być idealnie jednakowe).

4. Podgotowane ziemniaki pokrój na grubą kostkę, dołóż do ryby. Dodaj czarne oliwki, całość wymieszaj. Wstaw do piekarnika na kolejne 7-10 minut.

Moja rada:
Zapiekankę podawaj prosto z pieca na stół, z kieliszkiem dobrego wina i sałatą rzymską.