Łatwy przepis, super smak!
Krem można podać z różyczkami kalafiora, kuleczkami mozzarelli albo po prostu posypać jakimś dobrym żółtym serkiem i ziołami. Całość nabierze wtedy bardziej włoskiego charakteru.
Pyszna zupa krem z kalafiora
Składniki dla 2 osób:
wiosenny kalafior (hiszpański) ok. 600 g (ok. 2/3 główki)
1/2 papryki czerwonej (ok. 80 g)
2 łyżki passaty z pomidorów
sól, suszone oregano
oliwa z oliwek
mini mozzarella
Przygotowanie:
1. Kalafiora umyj, wytnij twardy środek, podziel na różyczki. Oliwę podgrzej w głębokim rondlu, dorzuć kalafiora i pokrojoną paprykę, dolej trochę wody, duś przez 2 minuty, stale mieszając.
2. Dodaj wody, soli i gotuj na wolnym ogniu ok. 13 min, aż warzywa staną się miękkie. Po ugotowaniu zmiksuj blenderem, zagęść passatą, krem przelej na talerze, udekoruj różyczkami kalafiora oraz kulkami mini mozzarelli.
Moja rada: Krem z kalafiora jest idealny jako samodzielne danie lub przystawka do obiadu, a w rozszerzonej wersji z grzankami z chleba (oczywiście własnego wypieku) albo np. z jakąś dobrą rybką to już prawdziwa uczta! ;)