Lekkie i pełne smaku danie na jesień.
Uwielbiam takie łatwe zapiekanki, bo można je przygotować wcześniej, na przykład rano przed wyjściem na miasto, wstawić do piekarnika, a zapiec po powrocie .... Czyż nie jest to miła perspektywa, wracać do domu, gdzie czeka przygotowany obiad?
Tak właśnie było dzisiaj!
Składniki dla 3-4 osób:
210-280 g makaronu "Penne rigatoni" (grube rurki)
2 papryki czerwone + 2 żółte bio
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
Makaron penne rigatoni z kolorową papryką z piekarnika
Składniki dla 3-4 osób:
210-280 g makaronu "Penne rigatoni" (grube rurki)
2 papryki czerwone + 2 żółte bio
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
3-4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
1. Paprykę umyj, przedziel na pół, usuń pestki, pokrój w paseczki lub kostkę.
2. Piec rozgrzej do 220 stopni.
3. Nastaw wodę na makaron, posól, ugotuj go al dente czyli na pół miękko.
4. W głębokim rondlu podgrzej krótko oliwę z ząbkiem czosnku, dorzuć pokrojoną w paseczki czerwoną i żółtą paprykę, podlej wodą, dodaj soli i duś w sosie przez ok. 10 minut.
5. Pod koniec duszenia dorzuć makaron, wymieszaj z duszonymi w sosie paprykami, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 5-7 minut.
Moja rada:
Zapiekankę z makaronu można podać jako danie główne na obiad/kolację lub jako przystawkę do ryby.
Przygotowanie:
1. Paprykę umyj, przedziel na pół, usuń pestki, pokrój w paseczki lub kostkę.
2. Piec rozgrzej do 220 stopni.
3. Nastaw wodę na makaron, posól, ugotuj go al dente czyli na pół miękko.
4. W głębokim rondlu podgrzej krótko oliwę z ząbkiem czosnku, dorzuć pokrojoną w paseczki czerwoną i żółtą paprykę, podlej wodą, dodaj soli i duś w sosie przez ok. 10 minut.
5. Pod koniec duszenia dorzuć makaron, wymieszaj z duszonymi w sosie paprykami, przełóż do naczynia żaroodpornego i zapiekaj przez 5-7 minut.
Moja rada:
Zapiekankę z makaronu można podać jako danie główne na obiad/kolację lub jako przystawkę do ryby.
A na specjalne okazje z kieliszkiem dobrego wina.