12 maj 2020

Bruschetta z tuńczykiem i pomidorkami - pyszna zapiekanka do zrobienia w 5 minut

Zdrowa przekąska "ze spiżarni": chrupiąca, kolorowa i aromatyczna!
  



Bruschetta z grillowanymi pomidorkami koktajlowymi oraz pastą z tuńczyka to prosta, szybka przekąska i świetny pomysł na zrobienie pysznych, chrupiących kanapek na ciepło.  Idealne na lekki lunch, mogą zastąpić obiad, sprawdzą się też jako przystawka z kieliszkiem wina przed ekranem laptopa czy telewizora. 

Potrzebne będą tylko 3 składniki: pieczywo (domowe), pomidorki  oraz tuńczyk z puszki. 

Oto moja chrupiąca kanapka XXL prosto z pieca: 
 

Bruschetta z tuńczykiem i pomidorkami cherry

Składniki:
1 bagietka (najlepiej własnej produkcji)
1 op. pomidorków koktajlowych (świeże/suszone)
2 op. tuńczyka tonno al naturale
2 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki oregano bio  
 
Sposób przygotowania:
 
1. Piec rozgrzej do temperatury 230°C. Bagietkę przekrój na pół, następnie połówki przekrój wzdłuż. Tuńczyka odsącz z zalewy, rozgnieć widelcem. Dodaj pozostałe składniki: oliwę, sól, zioła i wymieszaj. Pastę nakładaj łyżką na lekko podpieczoną bagietkę, rozsmaruj.
 
2. Pomidorki świeże/suszone sparz wrzątkiem, ewentualnie przekrój na pół, pomidorkami udekoruj grzanki. Włóż do nagrzanego piekarnika na 5 min., aż pomidorki się ładnie przypieką.
 
Moja rada #1
Bruschetta jest najlepsza z pieca, jeszcze gorąca, podana z kieliszkiem dobrze schłodzonego wina.

Moja rada #2
Przepis jest do wielokrotnego użytku - wystarczy zmienić składniki (na to, co masz aktualnie w lodówce), żeby mieć za każdym razem coś fajnego. 
 
W tej bagietce można się zakochać :)

Przeznaczona na majówkę i na całe lato!