Dzień Matki to takie sympatyczne święto, kiedy drobnym gestem możemy dać wyraz swoich uczuć. Przygotuj to malinowo-kokosowe serce, dla kogoś, kogo kochasz. Patrzę z podziwem na to moje "dzieło" sztuki cukierniczej, jak pięknie prezentuje się. I najważniejsze - szybko się go robi z produktów "ze spiżarni". Smaki wprost nie z tej ziemi: maliny, kokos, mleko migdałowe, herbatka z owocu róży! Łatwy przepis na ciasto bez foremki i bez pieczenia.
Torcik kokosowo-malinowy ❤❤❤❤❤
Składniki:
1 op. wafli pszennych w kształcie serca (7 blatów)
1 op. serka mascarpone lub podobnego
1-2 łyżeczki wiórków z kokosa
cukier trzcinowy - szczypta do smaku
100 ml syropu z malin
2-3 łyżki cukru pudru (trzcinowego z tapioką, albo jaki masz)
1 torebka herbaty owocowej, np. malina, hibiskus, róża
Do dekoracji (opcjonalnie):
wiórki kokosowe /lub posiekane orzechy, pistacje, ...etc.
Przygotowanie:
1. Rozłóż wafle na czystym blacie/ręczniku kuchennym, serek mascarpone wymieszaj z kokosem i szczyptą cukru.
2. Przekładanie: masą smaruj wafle i układaj jeden na drugim. Połóż wierzchni blat i całość obciąż.
3. Glazura: syrop malinowy podgrzewaj powoli z cukrem trzcinowym. Na końcu dodaj 1 torebkę herbaty owocowej, odstaw na kilka minut, żeby herbata się zdążyła zaparzyć.
4. Ciepłym lukrem posmaruj wierzch tortu, brzegi udekoruj np. wiórkami kokosowymi, odstaw w chłodne miejsce.
Polecam wafle w kształcie serca - deser będzie wyglądał bardzo atrakcyjnie! :) |
To jest moja słodka propozycja dla Mamy, ale deser sprawdzi się również na inne okazje :) Szczęśliwego Dnia Matki! ❤ |