25 maj 2020

Torcik kokosowo-malinowy dla najfajniejszej Mamy na świecie

Malinowe "serce" na Dzień Matki Smaki wprost nie z tej ziemi!




Dzień Matki to takie sympatyczne święto, kiedy drobnym gestem możemy dać wyraz swoich uczuć. Przygotuj to malinowo-kokosowe serce, dla kogoś, kogo kochasz. Patrzę z podziwem na to moje "dzieło" sztuki cukierniczej, jak pięknie prezentuje się. I najważniejsze - szybko się go robi z produktów "ze spiżarni". Smaki wprost nie z tej ziemi: maliny, kokos, mleko migdałowe, herbatka z owocu róży! Łatwy przepis na  ciasto bez foremki i bez pieczenia.


Jeśli wciąż szukasz pomysłu na deser dla Mamy, może zainspiruje Cię mój przepis. Obejrzyj zdjęcia i przekonaj się, jak łatwo możesz zrobić fajny torcik!
 

Torcik kokosowo-malinowy ❤❤❤❤❤
 
Składniki:
1 op. wafli pszennych w kształcie serca (7 blatów)
1 op. serka mascarpone lub podobnego
1-2 łyżeczki wiórków z kokosa 
cukier trzcinowy - szczypta do smaku
 
Na glazurę:
100 ml syropu z malin 
2-3 łyżki cukru pudru (trzcinowego z tapioką, albo jaki masz)
1 torebka herbaty owocowej, np. malina, hibiskus, róża

Do dekoracji (opcjonalnie):
wiórki kokosowe /lub posiekane orzechy, pistacje, ...etc. 

 
Przygotowanie:
1. Rozłóż wafle na czystym blacie/ręczniku kuchennym, serek mascarpone wymieszaj z kokosem i szczyptą cukru.
 
2. Przekładanie: masą smaruj wafle i układaj jeden na drugim. Połóż wierzchni blat i całość obciąż.

3. Glazura: syrop malinowy podgrzewaj powoli z cukrem trzcinowym. Na końcu dodaj 1 torebkę herbaty owocowej, odstaw na kilka minut, żeby herbata się zdążyła zaparzyć.
 
4. Ciepłym lukrem posmaruj wierzch tortu, brzegi udekoruj np. wiórkami kokosowymi,  odstaw w chłodne miejsce. 
  
 
    Polecam wafle w kształcie serca - deser będzie wyglądał bardzo atrakcyjnie! :)




       To jest moja słodka propozycja dla Mamy, ale deser sprawdzi się również na inne okazje :)


Szczęśliwego Dnia Matki!