24 wrz 2022

Babie lato: crumble z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Niech moc owoców będzie z Wami! 




Właściwie to miałam być rozsądna, właściwie obiecywałam sobie, po wakacyjnym szaleństwie żadnych więcej deserów, ale ponieważ rozsądek nie jest moją mocną stroną, zaczynam nowy sezon oczywiście od deseru! Na moje usprawiedliwienie dodam tylko, że jest lekki, bo z niewielkim dodatkiem cukru trzcinowego i mocno owocowy.

Oto niezwykle prosty przepis na migdałowe crumble z brzoskwiniami.


Pozdrawiam. Amanda


Crumble z brzoskwiniami i migdałową kruszonką

Składniki:
(na małą foremkę do tarty o śr. 20 cm)

3-4 bardzo duże brzoskwinie lub 5-6 mniejszych
40 g cukru trzcinowego lub kokosowego

Na kruszonkę:
65 g mąki owsianej
65 g migdałów w płatkach
40 g cukru kokosowego
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Brzoskwinie umyj, przekrój na pół, wyjmij pestki, podziel na ósemki, rozłóż w natłuszczonej foremce do tarty, posyp cukrem i podpiecz.  

2. Przygotuj kruszonkę: odważ mąkę, dodaj cukier kokosowy oraz oliwę. Następnie rozetrzyj w rękach, dodaj płatki migdałów, wymieszaj i gotową kruszonką posyp brzoskwinie.

3. Piecz w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją termoregulacji przez kolejne 12-15 minut.


Świeże brzoskwinie zapiekam pod kruszonką z płatkami migdałów. 



 
Bardzo dobry deser do kawy i herbaty na ostatni weekend lata i nie tylko - do powtarzania przez całą jesień :)