23 cze 2022

Na powitanie lata: zapiekanka z młodych ziemniaczków i fasolki szparagowej

Pyszne danie z sezonowych warzyw - idealne na letnią przystawkę!




Cały rok czekam na lato i młode ziemniaczki 😃
Zapiekane z fasolką szparagową, pomidorami, oliwą z oliwek, oregano i mozzarellą (opcjonalnie, można pominąć w diecie wegańskiej) to pyszne warzywne danie, gotowe w kilka chwil, do podania w jednym naczyniu, prosto z piekarnika ....  


Zapiekanka z młodych ziemniaczków i fasolki szparagowej


Składniki:

600 g młodych ziemniaków
300 g świeżej fasolki szparagowej
300 g pomidorków daktylowych

2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól morska
oregano bio

dodatkowo: 150 g serka mozzarella 

Przygotowanie:

1. Fasolkę umyj, odetnij końcówki, pokrój na kawałki o długości ok. 4-5 cm. Ziemniaki umyj, nie obieraj, pozostaw ze skórką, podziel na ćwiartki. 

2. Ziemniaki i fasolkę gotuj w lekko osolonej wodzie przez ok. 12-15 min., warzywa mają pozostać czyli lekko chrupkie. Podgotowane warzywa przełóż do foremki do zapiekania, wymieszaj z połówkami pomidorów, oliwą z oliwek i ziołami.

3. Na wierzchu rozłóż mozzarellę  i zapiekaj całość w mocno nagrzanym piekarniku przez kilka minut. 


Moja rada:
W diecie wegańskiej zrezygnuj z dodatku sera - jako dodatki sprawdzą się oliwa z oliwek i zioła.


Zapiekanka z ziemniakami, z fasolką szparagową, pomidorami i serkiem gotowa do podania na stół! 😃