Sałatka z pieczoną papają i krewetkami - danie rodem z Karaibów. Tak smakuje tropikalne lato!
Wczoraj miałam szczęście i wypatrzyłam w sklepie piękne, dojrzałe owoce papai. Papaja sprawia, że dania stają się bardziej wytworne i eleganckie. Są doskonałe jako przystawka na specjalne okazje, na wakacyjne przyjęcie w ogrodzie i do menu z szampanem.
Egzotyczny owoc papai wprawi Cię w wakacyjny nastrój!
Egzotyczny owoc papai wprawi Cię w wakacyjny nastrój!
Udanej zabawy! :)
Przepis: Papaja z krewetkami
Składniki na 4 porcje:
2 dojrzałe papaje
450 g świeżych krewetek lub 2 słoiczki krewetek koktajlowych
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej
1 łyżeczka suszonego oregano bio
kilka liści sałaty rzymskiej
bagietka
Przygotowanie:
1. Jeśli masz gotowe krewetki ze słoiczka, odsącz je z zalewy. Świeże krewetki obierz, lekko oprósz solą, skrop cytryną i podgotuj 1-2 minuty.
2. Przygotuj papaję - owoce umyj, podziel na połówki, starannie wydrąż miąższ ze środka wraz z pestkami. Rozgrzej piekarnik. Połówki papai opiekaj ok. 15-20 minut, następnie napełnij krewetkami i zapiekaj przez kolejne 2 minuty.
3. Tak faszerowane połówki papai podawaj na liściach sałaty rzymskiej, skropione oliwą. Oraz kromeczkami bagietki, podpieczonymi w tosterze.