Skoro sezon na truskawki, moim ulubionym dodatkiem do grillowanego łososia jest salsa z truskawkami.
Coś do jedzenia i do podziwiania! Patrzę na wyjątkową, wielobarwną kompozycję na talerzu, niczym z obrazu Matisse'a: łosoś, truskawki, owocowa salsa, i już mi się marzą wakacje nad morzem! Grillowanego łososia z salsą z truskawkami i pomarańczami, można podawać jako elegancką przystawkę na proszoną kolację. Albo na letnie przyjęcie w ogrodzie z kieliszkiem dobrze schłodzonego wina musującego. Poniżej podaję dokładny przepis oraz składniki na 4 porcje Moja rada: Jeśli przyjmujesz większą liczbę gości, zwiększ odpowiednio składniki. Zdziwisz się, jaki to szybki i łatwy przepis. Na przygotowanie potrzeba 30 min. (i 30 min. na pieczenie łososia - łosoś piecze się sam!).
Udanego weekendu i wesołej zabawy! :)
Przepis: Łosoś z salsą truskawkową
Składniki na 4 osoby:
4 dzwonka łososia
sok z 2 limonek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli morskiej
sok z 2 limonek
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soli morskiej
Na salsę owocową:
2 dojrzałe pomarańcze + sok z 1 pomarańczy
10 sztuk ładnych (dużych) truskawek
1-2 kieliszki wina musującego
1 łyżka miodu
1/2 czerwonej cebuli
szczypta soli morskiej
świeże listki melisy do dekoracji
2 dojrzałe pomarańcze + sok z 1 pomarańczy
10 sztuk ładnych (dużych) truskawek
1-2 kieliszki wina musującego
1 łyżka miodu
1/2 czerwonej cebuli
szczypta soli morskiej
świeże listki melisy do dekoracji
Przygotowanie:
1. Dzwonka łososia opłucz, wstaw do naczynia. Wymieszaj składniki marynaty (oliwę, sok z limonki, sól morską), a następnie polej rybę i odstaw na 20-30 minut.
2. W tym czasie przygotuj owoce: truskawki opłucz pod bieżącą wodą i usuń szypułki, przekrój na pół. Pomarańcze: sparz wrzątkiem skórki, a następnie obierz. Z jednej pomarańczy wyciśnij sok, pozostałe dwie pokrój.
3. Salsa: wymieszaj miód z sokiem świeżo wyciśniętym z pomarańczy i winem musującym, następnie dorzuć bardzo drobno posiekaną cebulkę i niewielką szczyptę soli morskiej.
4. Cząstki pomarańczy oraz truskawki przełóż do miski, wymieszaj z sosem miodowo-cebulowo-pomarańczowym. Salsę odstaw na ok. 30 minut. W tym czasie upiecz dzwonka łososia w gorącym piekarniku z włączoną funkcją grilla albo na grillu.
Moja rada:
Po upieczeniu podawaj dzwonka łososia udekorowane salsą owocową i listkami świeżej melisy. Danie najlepsze jest z kieliszkiem szampana!
Po upieczeniu podawaj dzwonka łososia udekorowane salsą owocową i listkami świeżej melisy. Danie najlepsze jest z kieliszkiem szampana!