Nadpływają łódeczki z bakłażana z farszem ryżowo-warzywnym. Pełne pyszności i zdrowia.
Lubię bakłażana pieczonego w piekarniku, nadziewanego farszem ryżowo-pomidorowym. To lekka, pyszna w smaku potrawa kuchni wegetariańskiej, fajny pomysł na obiad, imprezę, gotowaną kolację. Za oknem wiosna - nie marnuję czasu na długie i skomplikowane gotowanie! Mam dziś przyjaciółki w porze lunchu, podam faszerowane bakłażany z kieliszkiem białego wina ....
Bakłażany zapiekane z ryżem
Składniki na 3 osoby:
1 i 1/2 bakłażana
250 g pomidorów
150 g ryżu jaśminowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka bakłażanów, zostawiając ścianki łódeczki o grubości 4-5 mm.
2. Wydrążone łódeczki posyp obficie solą morską drobnoziarnistą i odstaw w solnej marynacie. Po 30-40 minutach starannie opłucz bakłażany, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym.
3. Przygotuj farsz: pozostały miąższ z bakłażana pokrój w drobną kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
1 i 1/2 bakłażana
250 g pomidorów
150 g ryżu jaśminowego
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól morska
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, przekrój wzdłuż na pół, następnie łyżką wydrąż miąższ ze środka bakłażanów, zostawiając ścianki łódeczki o grubości 4-5 mm.
2. Wydrążone łódeczki posyp obficie solą morską drobnoziarnistą i odstaw w solnej marynacie. Po 30-40 minutach starannie opłucz bakłażany, wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym.
3. Przygotuj farsz: pozostały miąższ z bakłażana pokrój w drobną kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody (1-2 łyżki) i duś na małym ogniu przez 3-4 minuty.
4. Pomidory sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, obierz ze skórki, następnie pokrój na dość grubą kostkę. Przełóż do rondla z duszonym bakłażanem, dodaj suszone oregano, szczyptę soli i oliwę z oliwek.
5. Ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu, przesyp go do farszu i dobrze wymieszaj. Łódeczki napełnij farszem warzywno-ryżowym i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wstaw do gorącego piekarnika na 40 minut, aż skórka bakłażana będzie chrupka i ładnie przypieczona. Podawaj gorące.