Risotto w stylu black & white. Z sezonowymi dodatkami: szparagami, krewetkami, etc. Prosto i wykwintnie na imprezę.
Czarno-białe risotto ze szparagami i krewetkami to niezwykle szybkie i proste, a równocześnie atrakcyjne danie, pełne kolorów i smaków, doskonałe na imprezę i romantyczną kolację we dwoje. Efekt możecie zobaczyć na zdjęciach, a jeśli kogoś zainspirowałam do własnych eksperymentów w kuchni - oto przepis:
Przepis: Risotto z czarnym ryżem
krewetkami i szparagami
Składniki dla 2 osób:
100 g ryżu czarnego Integrale Nerone
100 g ryżu białego Carnaroli
1 pęczek (250 g) zielonych szparagów
kilka małych papryczek
10 szt. średnich krewetek
2 średnie marchewki
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
bulion warzywny
sól morska
Przygotowanie:
1. Przygotuj Bulion warzywny (PRZEPIS).
2. Biały ryż podsmaż krótko w oliwie. Bulionem zalej ryż i gotuj na małym ogniu ok. 15-17 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Powtórz czynności dla ryżu czarnego, z tym, że w tym przypadku, czas gotowania wynosi minimum 40 minut.
3. Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, odetnij lub oderwij zniszczone końcówki, delikatnie obierz skórkę, a następnie ugotuj w osolonej wodzie na pół chrupko.
4. Krewetki pozbaw pęcherzyków, najlepiej jest zrobić to w palcach, odrywając główkę oraz zewnętrzną warstwę. Ogonek pozostaw do dekoracji. Nie zapomnij usunąć cienkiej kiszeczki.
5. Tak przygotowane krewetki skrop cytryną i oliwą z oliwek, posyp solą morską i potrzymaj w takiej marynacie 15 minut. Po tym czasie wrzuć krewetki na ruszt albo do piekarnika (z włączoną funkcją grilla) i zapiekaj 2 minuty.
Sposób podania:
Nabieraj łyżką porcje ryżu białego oraz czarnego, następnie układaj naprzemiennie na talerzu. Udekoruj zgodnie z własną fantazją - krewetkami, szparagami, papryczkami, talarkami marchewki, ... itp., tworząc ładny wzór.
1. Przygotuj Bulion warzywny (PRZEPIS).
2. Biały ryż podsmaż krótko w oliwie. Bulionem zalej ryż i gotuj na małym ogniu ok. 15-17 minut, aż ryż całkowicie wchłonie płyn. Powtórz czynności dla ryżu czarnego, z tym, że w tym przypadku, czas gotowania wynosi minimum 40 minut.
3. Zielone szparagi opłucz pod bieżącą wodą, odetnij lub oderwij zniszczone końcówki, delikatnie obierz skórkę, a następnie ugotuj w osolonej wodzie na pół chrupko.
4. Krewetki pozbaw pęcherzyków, najlepiej jest zrobić to w palcach, odrywając główkę oraz zewnętrzną warstwę. Ogonek pozostaw do dekoracji. Nie zapomnij usunąć cienkiej kiszeczki.
5. Tak przygotowane krewetki skrop cytryną i oliwą z oliwek, posyp solą morską i potrzymaj w takiej marynacie 15 minut. Po tym czasie wrzuć krewetki na ruszt albo do piekarnika (z włączoną funkcją grilla) i zapiekaj 2 minuty.
Sposób podania:
Nabieraj łyżką porcje ryżu białego oraz czarnego, następnie układaj naprzemiennie na talerzu. Udekoruj zgodnie z własną fantazją - krewetkami, szparagami, papryczkami, talarkami marchewki, ... itp., tworząc ładny wzór.