Przepis na sernik jest prosty, chociaż wymaga trochę więcej czasu, ale naprawdę warto, jego smak wynagrodzi czas poświęcony na jego przygotowanie! Tradycyjny sernik krakowski tworzą trzy warstwy: kruchy spód, masa twarogowo-śmietankowa i dekoracyjna kratka. Dodatki do sernika to kwestia smaku, ja dodałam rodzynki, połówki orzechów włoskich oraz kakao. Klasyka gatunku w wersji świątecznej, wiosennej, nie może go zabraknąć na świątecznym stole! :)
Oto mój przepis na sernik krakowski krok po kroku:
Sernik krakowski czekoladowo-orzechowy
Składniki na ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200g masła
4 jajka
2 łyżki śmietany
2 łyżki kakao odtłuszczonego
3-4 łyżki mleka
50g drożdży
1/2 łyżeczki soli
Na masę serową:
1 kg twarogu półtłustego
3/4 szklanki cukru
1 op. budyniu śmietankowego
piana z 3 białek pozostałych z ciasta
2 łyżki śmietany
3 łyżki kaszy manny
3 łyżki orzechów włoskich
3 łyżki orzechów włoskich
rodzynki ok. 200 g
Dodatkowo:
połówki orzechów włoskich
do podania świeże kwiaty
Dodatkowo:
połówki orzechów włoskich
do podania świeże kwiaty
Przygotowanie:
1. Ciasto: rozetrzyj drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i kilkoma łyżkami mleka. Odstaw do wyrośnięcia. Do dużej miski wsyp mąkę, posiekaj z masłem na "piasek", zrób dołek, wlej zaczyn, śmietanę, 1 jajko, 3 żółtka, cukier i sól. Wyrób ciasto. Ponownie odstaw do wyrośnięcia.
2. Dużą blachę wysmaruj masłem. Odkrój 1/3 ciasta i odstaw w chłodne miejsce. Pozostałe 2/3 ciasta pokrój na plastry grubości 1 cm i wyklej dno blaszki. Z wałeczka zrób brzeg, rozpłaszcz.
3. Masa serowa: do miski po cieście włóż twaróg i składniki na masę serową: twaróg, połowę cukru, budyń, śmietanę, kaszę mannę i zmiksuj trzepaczkami na gładką masę. Ubij pianę z pozostałym cukrem, dodaj do masy serowej. Na koniec dodaj opłukane rodzynki i zmielone orzechy. Masę serową wyłóż na ciasto, wygładź.
4. Kratka: do pozostałego 1/3 ciasta dosyp kakao. Zrób ruloniki i ułóż dekoracyjną kratkę. Brzeg wykończ rulonikiem. Posmaruj jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.
5. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem do pięknego zrumienienia. Po upieczeniu pozostaw sernik w piecu na 20 minut do wystygnięcia.
5. Piecz ok. 60 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem do pięknego zrumienienia. Po upieczeniu pozostaw sernik w piecu na 20 minut do wystygnięcia.
.... po wyjęciu z piekarnika udekoruj wierzch sernika połówkami orzechów włoskich .... |
.... sernik krakowski na kruchym spodzie z rodzynkami i kratką jest gotowy do podania na stół .... |
.... sernik smakuje jak z najlepszej krakowskiej kawiarni .... Jest po prostu PYSZNY! |