29 kwi 2021

Pyszne ciasto z brzoskwiniami, kremem i nutą limonki

Delikatny biszkoptowy spód, brzoskwinie i krem limonkowy. Lekkie i pyszne ciasto do kawy. Bardzo prosty przepis.






Dzień dobry! Od rana mam dobry humor, kiedy piszę te słowa, za oknem świeci słońce! 😊

Chcę Was zarazić dobrym humorem na czwartek i na cały weekend, a pomoże w tym fajny przepis na pyszne ciacho z brzoskwiniami. Łatwe i szybkie do przygotowania. Lekki, puszysty spód na białkach, a do tego krem z orzeźwiającą nutą limonki i owoce, ja dałam świeże brzoskwinie. Torta di Pesche z włoskiego domu do Polski, idealne do poobiedniej kawki, albo na długi wieczór przed telewizorem lub z książką.

Życie jest fajne! Pijemy kawkę i pieczemy ciasto w klimacie wiosennym - ze świeżymi owocami :)

Super buono! 
 
Ciasto brzoskwiniowe z
nutą limonki

Składniki na foremkę do tarty o śr. 22 cm


 
Ciasto: 
160 g mąki migdałowej lub owsianej
160 g cukru trzcinowego
3 białka

do nasączenia:
sok z 1 limonki
2 łyżki cukru trzcinowego
100 ml wody

Krem limonkowy:
400 ml mleka - zwykłe lub kokosowe
3 żółtka
80 g cukru trzcinowego
2 łyżki mąki
skórka z 1 limonki

plus 4 świeże brzoskwinie 
 
Przygotowanie:

1. Składniki na spód ciasta (mąkę i cukier) odważ i przełóż do głębokiej misy. Do osobnego naczynia wybij całe jajka ze skorupek, oddzielając żółtka od białek. Białka ubij i dodaj do ciasta, a żółtka pozostaw do wykorzystania do kremu.

2. Ciasto wymieszaj trzepaczką (mikserem) albo ręcznie na gładką masę i następnie przelej do okrągłej blaszki, natłuszczonej i wyłożonej papierem. Wstaw do średnio nagrzanego piekarnika na ok. 30 minut. Po wyjęciu ostudź.

 
3. W tym czasie przygotuj krem limonkowy: w kąpieli wodnej podgotuj przez kilka minut pół litra mleka wymieszanego z cukrem i żółtkami. Dodaj 2 łyżki mąki i skórkę startą z limonki (wcześniej skórkę sparz). 
 
4. Umyj i obierz skórkę brzoskwiń. Pokrój brzoskwinie na plasterki lub mniejsze owoce na połówki, usuwając pestkę.
 
5. Wymieszaj wodę z sokiem wyciśniętym z limonki oraz odrobiną cukru i nasącz spód. Rozprowadź łopatką krem limonkowy, pokrywając całą powierzchnię ciasta. 

 
Obłóż wierzch ciasta fantazyjnie plasterkami i połówkami brzoskwini. Gotowe! :)