16 lut 2017

Sernik z wiśniami

Przepis na sernik bardzo puszysty z wiśniami na wierzchu i galaretką. Cudowne połączenie delikatnego, śmietankowego sera mascarpone, z orzeźwiającym, aromatycznym smakiem dojrzałych wiśni ....




Sernik z wiśniami to zdecydowanie moje ulubione ciasto do herbaty. Wybór owoców do ciasta to oczywiście kwestia smaku oraz aktualnej pory roku. W sezonie przygotowuję sernik ze świeżymi wiśniami, w pozostałych miesiącach z mrożonymi lub z kompotu .... Wypiekam serniki dość często, zdecydowanie częściej, niż dwa razy w roku, na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Puszysty sernik z warstwą wiśni i galaretką to najbardziej uniwersalne ciasto, pasuje i na co dzień i od święta!



A oto i mój przepis na sernik z wiśniami!
Miłego weekendu! :)

 
Przepis: Sernik z wiśniami

Składniki
(na blaszkę o średnicy 24 cm): 

Na spód:
200 g mąki pszennej
100 g masła + 10 g do foremki
2 łyżki gęstej śmietany
1 jajko
20 g drożdży
2 łyżki cukru
szczypta soli
 
Na masę serową:
375 g sera ricotta
375 g mascarpone
6 jajek
100 g cukru trzcinowego
1 budyń waniliowy w proszku
 
Galaretka wiśniowa:
1 słoik wiśni z kompotu (wydrylowanych)
1 galaretka wiśniowa w proszku
 
Przygotowanie:
1. Ciasto na spód do sernika: mąkę odważ, przesyp przez sito do dużej misy. Odmierz dwie łyżki cukru i wsyp do mąki. Odmierz 20 g drożdży, rozkrusz je i również dodaj do mąki. Teraz wymieszaj suche składniki.
 
2. Masło wyjmij z lodówki (musi być dobrze schłodzone), odetnij pół paczki czyli 100 g, następnie posiekaj na spore kawałki i wrzuć do misy z mąką. Do mąki dodaj pozostałe składniki: śmietanę (wystarczą 2 łyżki), wybite wcześniej ze skorupki jedno jajko i szczyptę soli.
 
3. Zmiksuj ciasto trzepaczkami. Następnie zagnieć ciasto w rękach, wyrabiając na jednolitą masę. Okrągłą foremkę do tortów (tortownicę) wysmaruj dobrze masłem. Na dno blaszki połóż uformowany placek z ciasta, palcami wyklej dno i brzegi blaszki.
 
4. Puszysta masa serowa: wybij sześć jajek, oddzielając żółtka od białek. Do żółtek dodaj pozostałe składniki na masę serową, czyli 100 g cukru trzcinowego, budyń waniliowy oraz po 375 g sera ricotta i mascarpone (łącznie 750 g sera). Masę serową zmiksuj trzepaczkami. Następnie w osobnym naczyniu ubij białka i delikatnie dodaj do masy serowej.
 
5. Masę serową wyłóż równomiernie na ciasto. Wstaw na godzinę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Po upieczeniu sernik wystudźPrzygotuj galaretkę, używając nieco mniej wody, niż podano w przepisie na opakowaniu. Odstaw, aż galaretka zacznie lekko krzepnąć.

Moja rada #1
Wiśnie ułóż dekoracyjnie na wierzchu sernika i zalej galaretką. Gotowy sernik z wiśniami i galaretką odstaw w chłodne miejsce.

Moja rada #2

Aby sernik łatwo odchodził po upieczeniu, pamiętaj o natłuszczeniu blaszki masłem, zanim wykleisz ją ciastem.