Przepis na danie z łososia pieczonego w marynacie z oliwy, ziół, soku z cytryny, z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Idealny łosoś na obiad i na imprezę, latem na przyjęcie w ogrodzie. Dzięki marynacie filet z łososia pozostaje soczysty i mocno aromatyczny.
Przepis na pieczonego łososia jest prosty i łatwy do przygotowania: z oliwy z oliwek, soku z cytryny, czosnku, ziół i soli morskiej robię marynatę. Następnie polewam nią filet z ryby, przykrywam folią i odstawiam na pół godziny, żeby się dobrze przeniknęły wszystkie smaki. Jeśli ktoś nie lubi, czosnek można pominąć. Następnie zapiekam rybę w piekarniku z funkcją grilla. Dokładam pomidorki na gałązkach. Grillowane pomidorki koktajlowe pięknie komponują się z łososiem i bardzo ładnie wyglądają na talerzu. To atrakcyjny pomysł na obiad z łososiem, pasuje na co dzień i od święta ....
Przepis: Łosoś pieczony w sosie ziołowo-cytrynowym
Składniki dla 5-6 osób:
świeży filet z łososia (ok. 1,2 kg, bez skóry)
Na marynatę/sos winegret ziołowo-cytrynowy:
1 łyżka soli morskiej
6 łyżek oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku (według uznania)
1 cytryna
gałązki rozmarynu
suszone oregano
Do dekoracji:
kilka gałązek pomidorów koktajlowych
Przygotowanie:
1. Przygotuj rybę: filet z łososia opłucz, osusz ręcznikiem papierowym, podziel ostrym nożem na 5-6 porcji.
2. Zrób marynatę do łososia: sparz skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn, oregano i sól morską.
3. Kawałki łososia przełóż do naczynia, polej marynatą, przykryj folią i odstaw na 1/2 do godziny.
2. Zrób marynatę do łososia: sparz skórkę z cytryny i wyciśnij sok. Przeciśnij czosnek przez praskę. Wymieszaj składniki sosu: oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, rozmaryn, oregano i sól morską.
3. Kawałki łososia przełóż do naczynia, polej marynatą, przykryj folią i odstaw na 1/2 do godziny.
4, Po tym czasie zdejmij folię i wstaw rybę do piekarnika (z funkcją grilla) albo połóż bezpośrednio na ruszt. Piecz przez minimum 25 - 30 minut do ładnego zrumienienia.
5. Pomidorki: na 10 minut przed końcem pieczenia, włóż do pieca pomidorki koktajlowe (gałązki). Po upieczeniu podawaj rybę prosto z piekarnika na stół, przybraną gałązkami pomidorków.
Moja rada:
Ryba nie może być surowa w środku, musi się dobrze upiec. W razie konieczności przedłuż czas pieczenia o kolejne 7-10 minut, zwłaszcza jeśli filet z łososia trafił się grubszy.
5. Pomidorki: na 10 minut przed końcem pieczenia, włóż do pieca pomidorki koktajlowe (gałązki). Po upieczeniu podawaj rybę prosto z piekarnika na stół, przybraną gałązkami pomidorków.
Moja rada:
Ryba nie może być surowa w środku, musi się dobrze upiec. W razie konieczności przedłuż czas pieczenia o kolejne 7-10 minut, zwłaszcza jeśli filet z łososia trafił się grubszy.