Tego koniecznie trzeba spróbować :)
Przepis jest łatwy: cukinie wydrąż i nafaszeruj ricottą wymieszaną z miąższem cukinii i świeżymi ziołami. Dodaj oliwę z oliwek, udekoruj listkami świeżej bazylii i atrakcyjna przekąska gotowa. Polecam atrakcyjne mini-cukinie. Są w rozmiarze pomidorów malinowych, z ciemnozieloną skórką, idealnie nadają się na grill i do faszerowania.
Świetna przystawka na przyjęcie w ogrodzie w upalny dzień czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina.
Sukces towarzyski i kulinarny gwarantowany! :)
Składniki:
1-2 mini cukinie/na osobę
Mini cukinie z ricottą
Składniki:
włoski serek ricotta lub inny twarożek śmietankowy
czerstwa brioszka lub zwykła bułka
świeże listki oregano do farszu
bazylia do dekoracji
gałązka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól morska drobnoziarnista
1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, na wysokości 1/3 od góry odkrój starannie kapturek. Następnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka cukinii, zostawiając ścianki o grubości 4-5 mm. Wydrążone mini-cukinie posyp szczyptą soli.
Smacznego! :)
gałązka pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
sól morska drobnoziarnista
Przygotowanie:
1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, na wysokości 1/3 od góry odkrój starannie kapturek. Następnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka cukinii, zostawiając ścianki o grubości 4-5 mm. Wydrążone mini-cukinie posyp szczyptą soli.
2. Pozostały miąższ z cukinii pokrój w kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody, dodaj szczyptę soli, posiekane świeże listki oregano i grzanki z bułki. Składniki farszu wymieszaj i duś na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie wymieszaj z ricottą.
3. Pomidorki sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, pozostaw skórki.
4. Włącz grill lub piekarnik z termo-obiegiem. Wydrążone mini-cukinie postaw na ruszcie i zapiekaj 20 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Pomidorki wstaw na kilka minut.
Pomysł na pyszną cukinię, faszerowaną twarożkiem, z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii. Przystawka z grilla.
Podaję na stół z oliwą z oliwek i listkami świeżej bazylii.
Smacznego! :)