17 cze 2021

Mini cukinie z ricottą czyli lekka kuchnia na upały

Tego koniecznie trzeba spróbować :) 
 
 


Przepis jest łatwy:  cukinie wydrąż i nafaszeruj ricottą wymieszaną z miąższem cukinii i świeżymi ziołami. Dodaj oliwę z oliwek, udekoruj listkami świeżej bazylii i atrakcyjna przekąska gotowa. Polecam atrakcyjne mini-cukinie. Są w rozmiarze pomidorów malinowych, z  ciemnozieloną skórką, idealnie nadają się na grill i do faszerowania.

Świetna przystawka na przyjęcie w ogrodzie w upalny dzień czy wieczorne spotkanie z przyjaciółmi przy lampce wina. 

Sukces towarzyski i kulinarny gwarantowany! :)


Mini cukinie z ricottą

Składniki:
1-2 mini cukinie/na osobę 
włoski serek  ricotta lub inny twarożek śmietankowy
czerstwa brioszka lub zwykła bułka
świeże listki oregano do farszu
bazylia do dekoracji
gałązka pomidorków koktajlowych 
oliwa z oliwek  
sól morska 
drobnoziarnista

Przygotowanie:

1. Cukinie umyj pod bieżącą wodą, na wysokości 1/3 od góry odkrój starannie kapturek. Następnie łyżeczką wydrąż miąższ ze środka cukinii, zostawiając ścianki o grubości 4-5 mm. Wydrążone mini-cukinie posyp szczyptą soli
 
2. Pozostały miąższ z cukinii pokrój w kostkę o grubości ok. 1 cm, wrzuć do rondla, podlej niewielką ilością wody, dodaj szczyptę soli, posiekane świeże listki oregano i grzanki z bułki. Składniki farszu wymieszaj i duś na małym ogniu przez 2-3 minuty, następnie wymieszaj z ricottą.
 
3. Pomidorki sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, pozostaw skórki. 

4. Włącz grill lub piekarnik z termo-obiegiem. Wydrążone mini-cukinie postaw na ruszcie i zapiekaj 20 minut, aż warzywa się ładnie przyrumienią. Pomidorki wstaw na kilka minut.

5. Po upieczeniu cukinie napełnij farszem warzywno-serowym, dodaj pieczone pomidorki. 


Pomysł na pyszną cukinię, faszerowaną twarożkiem, z pomidorkami koktajlowymi i listkami bazylii. Przystawka z grilla.

Podaję na stół z oliwą z oliwek i listkami świeżej bazylii.

Smacznego! :)