Czy jest coś lepszego w całym wszechświecie, niż zapach domowej, drożdżowej chałeczki? :)
Dla dzieci pieczemy wyłącznie z naturalnych składników: z mąki ekologicznej, bez polepszaczy i sztucznych dodatków, z dodatkiem rodzynek z biologicznej uprawy. Właściwe proporcje składników: mąki, drożdży, masła, jajek i cukru sprawiają, że ciasto jest lekkie i delikatne.
Chałka
Składniki na zaczyn:
50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru + 1-2 łyżki mąki pszennej ekologicznej + 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
500 g mąki pszennej ekologicznej
100g masła śmietankowego
1 jajko bez gmo
100 g cukru trzcinowegoChałka
Składniki na zaczyn:
50 g świeżych drożdży + 1 łyżka cukru + 1-2 łyżki mąki pszennej ekologicznej + 50 ml ciepłej wody
Ciasto:
500 g mąki pszennej ekologicznej
100g masła śmietankowego
1 jajko bez gmo
250 ml wody
100 g rodzynek organic
szczypta soli morskiej
Do posmarowania chałki:
1/4 szklanki wody + 1/2 łyżeczki cukru
Do blaszki: 10 g masła
Przygotowanie:
1. Zaczyn: pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj, dolej ciepłej wody, rozprowadź i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Do głębokiej misy przesyp odważoną mąkę, zrób dołek i wlej wyrośnięty zaczyn. Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) masło, jajko, ciepłą wodę i szczyptę soli.
3. Krótko zmiksuj ciasto trzepaczkami na wolnych obrotach. Na końcu dodaj (namoczone wcześniej) rodzynki i wyrób ciasto ręcznie na stolnicy. Podziel go na 4 części, z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. (Jeśli ciasto się klei, posyp stolnicę i ręce odrobiną mąki).
4. Upleć warkocz: wałki ciasta zlep z jednego końca i zaplataj począwszy od części zewnętrznych, następnie zapleć wewnętrzne i tak naprzemiennie, aż powstanie zaokrąglony kształt przypominający chałkę.
5. Gotową chałkę przełóż na blaszkę natłuszczoną masłem i odstaw w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Piec nastaw na 200 °C i 30 minut.
Moja rada :
Przed włożeniem chałki do pieca wierzch posmaruj wodą wymieszaną z odrobiną cukru, skórka się ładnie zrumieni.
Świeża, puszysta chałka jest pysznym i lekkim śniadaniem dla dziecka, do popołudniowej herbatki, smakuje sama lub z domową konfiturą, miodem, twarożkiem, ...etc.
Natomiast następnego dnia (o ile to w ogóle jest możliwe, że zostanie coś na następny dzień!) można pokroić ją na kromeczki i podpiec w piekarniku. Powstaną tak oto w ten sposób przepyszne grzanki :)
1. Zaczyn: pokruszone drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj, dolej ciepłej wody, rozprowadź i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut.
2. Do głębokiej misy przesyp odważoną mąkę, zrób dołek i wlej wyrośnięty zaczyn. Masło rozpuść w rondelku, ostudź. Dodaj ciepłe (ale nie gorące) masło, jajko, ciepłą wodę i szczyptę soli.
3. Krótko zmiksuj ciasto trzepaczkami na wolnych obrotach. Na końcu dodaj (namoczone wcześniej) rodzynki i wyrób ciasto ręcznie na stolnicy. Podziel go na 4 części, z każdej uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. (Jeśli ciasto się klei, posyp stolnicę i ręce odrobiną mąki).
4. Upleć warkocz: wałki ciasta zlep z jednego końca i zaplataj począwszy od części zewnętrznych, następnie zapleć wewnętrzne i tak naprzemiennie, aż powstanie zaokrąglony kształt przypominający chałkę.
5. Gotową chałkę przełóż na blaszkę natłuszczoną masłem i odstaw w ciepłym miejscu na pół godziny do wyrośnięcia.
6. Piec nastaw na 200 °C i 30 minut.
Moja rada :
Przed włożeniem chałki do pieca wierzch posmaruj wodą wymieszaną z odrobiną cukru, skórka się ładnie zrumieni.
Świeża, puszysta chałka jest pysznym i lekkim śniadaniem dla dziecka, do popołudniowej herbatki, smakuje sama lub z domową konfiturą, miodem, twarożkiem, ...etc.
Natomiast następnego dnia (o ile to w ogóle jest możliwe, że zostanie coś na następny dzień!) można pokroić ją na kromeczki i podpiec w piekarniku. Powstaną tak oto w ten sposób przepyszne grzanki :)