6 maj 2023

Tarta z cukini膮

Na kolacj we dwoje z kieliszkiem biaego wina! 馃挌
 
 

W艂oska tarta z cukini膮
Moj inspiracj jest oryginalna woska Torta di zucchine. Przepis, jak to zwykle u Woch贸w, jest molto semplice, czyli bardzo prosty - wystarczy wymiesza 2-3 dobrej jakoci skadniki w odpowiednich proporcjach. We W艂oszech tarta jest  dekorowana kwiatami cukinii i zapiekana (sk膮d mam wzi膮膰 teraz kwiaty cukinii!?). Danie idealnie pasuje na kolacj we dwoje z kieliszkiem dobrego, biaego wina, na imprez z przyjaci贸mi albo na lunch.  
 
Zaczynamy rozm贸wki w艂osko-polskie! :)        
                                           
Do przygotowania tarty na blaszk臋 o 艣rednicy 24 cm potrzebujesz: 150g m膮ki pszennej + 1 jajko, 1 szklanka wody - ok. 200ml, szczypta soli, szczypta cukru, dla zapachu 2 艂y偶ki soku z cytryny (opcjonalnie), 50g mas艂a (do foremki), plus na farsz: 600 g cukinii
 
Prosty przepis: odwa偶 m膮k臋, przesyp do du偶ej misy, wbij jajko, dodaj wod臋, sok z cytryny, szczypt臋 cukru i s贸l. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie do艣膰 p艂ynna masa. 

Cukini臋 op艂ucz, nast臋pnie osusz papierem kuchennym i obieraczk膮 do warzyw wytnij na sk贸rce dekoracyjne paseczki. Potem cukini臋 przekr贸j wzd艂u偶, a nast臋pnie pokr贸j na p贸艂plasterki. Pokrojone warzywa prze艂偶 do misy z ciastem i dobrze wymieszaj 艂y偶k膮. Prze艂偶 ca艂o艣膰 do naczynia 偶aroodpornego, uprzednio nat艂uszczonego mas艂em. Wstaw do gor膮cego piekarnika rozgrzanego do 220掳C. Zapiekaj ok. 30 minut do 艂adnego zrumienienia.
 
艁atwy przepis na wytrawn膮 tart臋 z dodatkiem cukinii 馃挌

 Lekcja j臋zyka na weso艂o czyli .... i tak jest wszystko o 偶arciu we W艂oszech! 馃榿