Przepis na wieczorne spotkanie z przyjaciółmi, na lunch albo .... kiedy Wam się podoba! 💚
Włoska tarta z cukinią
Moją inspiracją jest oryginalna włoska "Torta di zucchine". Przepis, jak to zwykle u Włochów, jest "molto semplice", czyli bardzo prosty - wystarczy wymieszać 2-3 dobrej jakości składniki w odpowiednich proporcjach.
We Włoszech tarta jest dodatkowo dekorowana kwiatami cukinii i zapiekana (skąd mam wziąć teraz kwiaty cukinii!?). Danie idealnie pasuje na kolację we dwoje z kieliszkiem dobrego, oczywiście włoskiego wina.
Zaczynamy rozmówki włosko-polskie!💚
Do przygotowania tarty:
(składniki na blaszkę o średnicy 24 cm)
150g mąki pszennej + 1 jajko
1 szklanka wody - ok. 200ml
szczypta soli, szczypta cukru
dla zapachu 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
50g oliwy lub masła (do foremki)
plus na farsz: 600 g cukinii
Prosty przepis w 3 krokach:
1. Odważ mąkę, przesyp do dużej misy, wbij jajko, dodaj wodę, sok z cytryny, szczyptę cukru i sól. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie dość płynna masa.
2. Cukinię opłucz, następnie osusz papierem kuchennym i obieraczką do warzyw wytnij na skórce dekoracyjne paseczki. Potem cukinię przekrój wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki. Pokrojone warzywa przełóż do misy z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką.
2. Cukinię opłucz, następnie osusz papierem kuchennym i obieraczką do warzyw wytnij na skórce dekoracyjne paseczki. Potem cukinię przekrój wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki. Pokrojone warzywa przełóż do misy z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką.
3. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, uprzednio natłuszczonego masłem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekaj ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
![]() |
Łatwy przepis na wytrawną tartę z dodatkiem cukinii. |
![]() |
Lekcja języka na wesoło czyli .... i tak jest wszystko o żarciu we Włoszech! 💚 |