Na kolację we dwoje z kieliszkiem białego wina! 💚
Włoska tarta z cukinią
Moją inspiracją jest oryginalna włoska Torta di zucchine. Przepis, jak to zwykle u Włochów, jest molto semplice, czyli bardzo prosty - wystarczy wymieszać 2-3 dobrej jakości składniki w odpowiednich proporcjach. We Włoszech tarta jest dekorowana kwiatami cukinii i zapiekana (skąd mam wziąć teraz kwiaty cukinii!?). Danie idealnie pasuje na kolację we dwoje z kieliszkiem dobrego, białego wina, na imprezę z przyjaciółmi albo na lunch.
Zaczynamy rozmówki włosko-polskie! :)
Do przygotowania tarty na blaszkę o średnicy 24 cm potrzebujesz: 150g mąki pszennej + 1 jajko, 1 szklanka wody - ok. 200ml, szczypta soli, szczypta cukru, dla zapachu 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie), 50g masła (do foremki), plus na farsz: 600 g cukinii
Prosty przepis: odważ mąkę, przesyp do dużej misy, wbij jajko, dodaj wodę, sok z cytryny, szczyptę cukru i sól. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie dość płynna masa.
Cukinię opłucz, następnie osusz papierem kuchennym i obieraczką do warzyw wytnij na skórce dekoracyjne paseczki. Potem cukinię przekrój wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki. Pokrojone warzywa przełóż do misy z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, uprzednio natłuszczonego masłem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekaj ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
Cukinię opłucz, następnie osusz papierem kuchennym i obieraczką do warzyw wytnij na skórce dekoracyjne paseczki. Potem cukinię przekrój wzdłuż, a następnie pokrój na półplasterki. Pokrojone warzywa przełóż do misy z ciastem i dobrze wymieszaj łyżką. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, uprzednio natłuszczonego masłem. Wstaw do gorącego piekarnika rozgrzanego do 220°C. Zapiekaj ok. 30 minut do ładnego zrumienienia.
Łatwy przepis na wytrawną tartę z dodatkiem cukinii 💚 |
Lekcja języka na wesoło czyli .... i tak jest wszystko o żarciu we Włoszech! 😁 |