Na kolacj臋 we dwoje z kieliszkiem bia艂ego wina! 馃挌
W艂oska tarta z cukini膮
Moj膮 inspiracj膮 jest oryginalna w艂oska Torta di zucchine. Przepis, jak to zwykle u W艂och贸w, jest molto semplice, czyli bardzo prosty - wystarczy wymiesza膰 2-3 dobrej jako艣ci sk艂adniki w odpowiednich proporcjach. We W艂oszech tarta jest dekorowana kwiatami cukinii i zapiekana (sk膮d mam wzi膮膰 teraz kwiaty cukinii!?). Danie idealnie pasuje na kolacj臋 we dwoje z kieliszkiem dobrego, bia艂ego wina, na imprez臋 z przyjaci贸艂mi albo na lunch.
Zaczynamy rozm贸wki w艂osko-polskie! :)
Do przygotowania tarty na blaszk臋 o 艣rednicy 24 cm potrzebujesz: 150g m膮ki pszennej + 1 jajko, 1 szklanka wody - ok. 200ml, szczypta soli, szczypta cukru, dla zapachu 2 艂y偶ki soku z cytryny (opcjonalnie), 50g mas艂a (do foremki), plus na farsz: 600 g cukinii
Prosty przepis: odwa偶 m膮k臋, przesyp do du偶ej misy, wbij jajko, dodaj wod臋, sok z cytryny, szczypt臋 cukru i s贸l. Zmiksuj trzepaczkami. Powstanie do艣膰 p艂ynna masa.
Cukini臋 op艂ucz, nast臋pnie osusz papierem kuchennym i obieraczk膮 do warzyw wytnij na sk贸rce dekoracyjne paseczki. Potem cukini臋 przekr贸j wzd艂u偶, a nast臋pnie pokr贸j na p贸艂plasterki. Pokrojone warzywa prze艂贸偶 do misy z ciastem i dobrze wymieszaj 艂y偶k膮. Prze艂贸偶 ca艂o艣膰 do naczynia 偶aroodpornego, uprzednio nat艂uszczonego mas艂em. Wstaw do gor膮cego piekarnika rozgrzanego do 220掳C. Zapiekaj ok. 30 minut do 艂adnego zrumienienia.
Cukini臋 op艂ucz, nast臋pnie osusz papierem kuchennym i obieraczk膮 do warzyw wytnij na sk贸rce dekoracyjne paseczki. Potem cukini臋 przekr贸j wzd艂u偶, a nast臋pnie pokr贸j na p贸艂plasterki. Pokrojone warzywa prze艂贸偶 do misy z ciastem i dobrze wymieszaj 艂y偶k膮. Prze艂贸偶 ca艂o艣膰 do naczynia 偶aroodpornego, uprzednio nat艂uszczonego mas艂em. Wstaw do gor膮cego piekarnika rozgrzanego do 220掳C. Zapiekaj ok. 30 minut do 艂adnego zrumienienia.
![]() |
艁atwy przepis na wytrawn膮 tart臋 z dodatkiem cukinii 馃挌 |
![]() |
Lekcja j臋zyka na weso艂o czyli .... i tak jest wszystko o 偶arciu we W艂oszech! 馃榿 |