5 wrz 2018

Sałatka z tartej marchewki z ananasem i figami

Ta orzeźwiająca sałatka z owoców nie zawiera cukru - można ją jeść bez wyrzutów sumienia!




W sałatce wyraźnie wyczuwalny jest soczysty, wytrawny smak ananasa, delikatna słodycz suszonych fig, wraz z cytrynową nutą. Smaki i aromaty uzupełniają się, tworząc idealną kompozycję. Tradycyjną surówkę z tartej marchewki jadłam już setki razy. W dzieciństwie marchewkę przyrządzała moja Mama, teraz robię ją sama i nie wyobrażam sobie obiadu bez tej cudownej sałatki!
A przepis jest dziecinnie prosty! Marchewkę ucieram na grubych oczkach, sałatka jest wtedy bardziej chrupiąca. Następnie mieszam z pozostałymi składnikami i polewam sosem. 
Pyszna sałatka marchewkowo-owocowa jest gotowa! 

Sałatka z tartej marchewki z ananasem i figami

Składniki na 4 osoby:
1/2 kg marchewki 
świeży ananas - ok. 400 g (najlepiej odmiana sweet)
4 figi świeże lub suszone eko 
sok z 1/2 cytryny bio
1-2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli morskiej

Przygotowanie:

1. Ananasa sparz, ostrym nożem usuń pióropusz. Następnie ustaw ananasa pionowo, zetnij skórę. Odkrój dwa plastry grubości ok. 2,5 cm. (ok. 400 g), usuń twardy środek, pokrój w kostkę.

2. Marchewkę umyj, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce na dużych oczkach. Pokrojonego ananasa przełóż do miski z tartą marchewką, dodaj posiekane figi i wymieszaj.

3. Przygotuj sos: oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli  wymieszaj, polej nim sałatkę i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.  

Moja rada:
Jeśli wolisz bardziej wytrawny smak sałatki, figi suszone zastąp w sezonie świeżymi.

 


Chrupiąca i soczysta! Sałatka z ananasem, figami 
i cytrynowym sosem winegret to jest to, co lubimy najbardziej!