Pomysł na egzotyczną zapiekankę z ryżem. Do tego kostki ananasa, zapieczone w sosie z miodem i kokosem. I pyszne danie w 15 minut gotowe do jedzenia!
Nie lubię marnować jedzenia i jest idealna okazja, żeby wykorzystać resztę sałatki ze świeżego ananasa, która została z weekendu. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać ryż (oczywiście ugotowany) oraz kawałki ananasa, polać to wszystko sosem z miodu i kokosa , a następnie przełożyć do foremki do zapiekania. Danie to przygotowałam wcześniej, wstawiłam do piekarnika, piec włączę, kiedy po załatwieniu paru spraw wrócę do domu z miasta.
2 plastry świeżego ananasa - ok. 400 g po obraniu
200 g włoskiego ryżu arborio lub jaśminowego
20 g tartego sera, np. parmezanu
szczypta soli morskiej
Sos miodowo-kokosowy:
20-40 g masła (1-2 łyżki)
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżeczki wiórków z kokosa bio
1/4 małej łyżeczki cynamonu
sól morska do smaku
Przygotowanie:
Nie lubię marnować jedzenia i jest idealna okazja, żeby wykorzystać resztę sałatki ze świeżego ananasa, która została z weekendu. Przepis na zapiekankę jest bardzo prosty: wystarczy wymieszać ryż (oczywiście ugotowany) oraz kawałki ananasa, polać to wszystko sosem z miodu i kokosa , a następnie przełożyć do foremki do zapiekania. Danie to przygotowałam wcześniej, wstawiłam do piekarnika, piec włączę, kiedy po załatwieniu paru spraw wrócę do domu z miasta.
Taka prosta zapiekanka, skomponowana spontanicznie, "w biegu", a jak smakuje! I nie ma przy niej praktyczniej żadnej roboty. Idealna, gdy spodziewasz się gości :)
Zapiekanka z ryżem i ananasem w sosie miodowo-kokosowym
Składniki dla 3 osób:
kawałek greckiej fety - 200 g 2 plastry świeżego ananasa - ok. 400 g po obraniu
200 g włoskiego ryżu arborio lub jaśminowego
20 g tartego sera, np. parmezanu
szczypta soli morskiej
Sos miodowo-kokosowy:
20-40 g masła (1-2 łyżki)
2 łyżki miodu gryczanego
2 łyżeczki wiórków z kokosa bio
1/4 małej łyżeczki cynamonu
sól morska do smaku
Przygotowanie:
1. Ryż nastaw na piecu do ugotowania, lekko posól wodę, gotuj 12-13 minut, ryż ma pozostać delikatnie chrupki czyli "al dente".
2. Zrób sos: rozpuść w rondlu masło, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. W sosie duś przez 3-5 minut ananasa pokrojonego w grubą kostkę. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Składniki sosu
3. Kostkę fety pokrój albo porozdzielaj widelcem na spore cząstki.
4. Kostki fety wymieszaj z ugotowanym na sypko ryżem, dodaj ananasa w sosie i resztę sosu. Danie przełóż do foremki, zapiekaj 5 minut w gorącym piekarniku.
Moja rada #1
2. Zrób sos: rozpuść w rondlu masło, dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. W sosie duś przez 3-5 minut ananasa pokrojonego w grubą kostkę. W razie potrzeby podlej odrobiną wody. Składniki sosu
3. Kostkę fety pokrój albo porozdzielaj widelcem na spore cząstki.
4. Kostki fety wymieszaj z ugotowanym na sypko ryżem, dodaj ananasa w sosie i resztę sosu. Danie przełóż do foremki, zapiekaj 5 minut w gorącym piekarniku.
Moja rada #1
Smakuje zarówno gorące jak i podane na zimno.
Moja rada #2
Składniki sosu można dowolnie komponować - zmniejszając lub zwiększając wg gustu podane ilości.
Moja rada #2
Składniki sosu można dowolnie komponować - zmniejszając lub zwiększając wg gustu podane ilości.