19 lis 2021

Chrupiące ziemniaki pieczone "w mundurkach" z przyprawami i wędzonym łososiem

Zima się zbliża, trudno żyć o samym listku sałaty😆 Dlatego dzisiaj w mojej kuchni coś bardziej sycącego czyli pieczone ziemniaki.

 


Przygotowanie zaczynamy od lekkiego podgotowania ziemniaków, następnie, przybrane plasterkami łososia wędzonego, zapiekam do ładnego zrumienienia. Podaję z zielonym akcentem w postaci sałaty. 

Bez wysiłku i danie gotowe!  

Chrupiące ziemniaczki z piekarnika, pieczone ze skórką, prosty do przygotowania przepis na ziemniaki, z przyprawami i z wędzonym łososiem - to idealna przystawka do obiadu lub samodzielne danie.

 
Ziemniaki pieczone w mundurkach
 
Składniki:
1-2 duże ziemniaki/1 osobę
250g łososia marynowanego w plastrach
3-4 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżki soli morskiej  
2 łyżeczki suszonego oregano bio
oliwa z oliwek
dodatkowo: główka sałaty rzymskiej


Przygotowanie: 
1. Ziemniaki starannie wyszoruj pod bieżącą wodą, chyba, że masz myte, wtedy wystarczy je tylko opłukać. Ziemniaków nie obieraj, pozostaw je w mundurkach. W dużym garnku nastaw wodę do zagotowania. Jak się zacznie gotować, włóż delikatnie ziemniaki i dodaj szczyptę soli.

2. Gotuj przez ok. 15 minut, aż ziemniaki będą na pół miękkie, ale nie rozgotowane, mają pozostać chrupkie. W tym czasie rozgrzej piec do temperatury 250°C.

3. Podgotowane ziemniaki przekrój wzdłuż na połówki i przełóż do żaroodpornego naczynia. Plastry łososia potargaj na mniejsze kawałeczki, ułóż dekoracyjnie na połówkach ziemniaków. Całość skrop oliwą z oliwek i posyp suszonym oregano.

4. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj 7-10 minut, aż ziemniaki i łosoś ładnie się przypieką.

Moja rada:
Zapiekankę podawaj jeszcze gorącą prosto z pieca na stół, a przed podaniem polej ewentualnie roztopionym masłem, jogurtem, twarożkiem, ... etc.





 

Pieczone ziemniaki w mundurkach z oregano i łososiem wędzonym to pyszny w smaku, łatwy i szybki przepis. Najlepiej smakują jako przystawka, podane z zieloną sałatą na obiad lub kolację.

"Takie małe ziemniaczki", niby nic wielkiego, a jakie pyszne! 😆

Prawdziwa skrobia! 😆 Polecam!