6 lut 2018

Pączki z różą

Przepis na pączki! Puszyste i mięciutkie. Nadziewane pyszną konfiturą z płatków róży.
 
 


Pączki drożdżowe, tradycyjne pączki domowe, nadziewane marmoladą, dżemem lub konfiturą, smażone w oleju (oliwie), z lukrem lub cukrem pudrem. Najlepsze, domowe pączki z różą, z tradycyjnego przepisu mojej Mamy, idealne na Karnawał, Tłusty Czwartek i nie tylko!
 
 
 
W porcelanowym dzbanku parzy się aromatyczna herbata, cytryna już pokrojona w plasterki, w kuchni mieszają się smaki i aromaty, za chwilę zaczynam wieczorny relaks z pączkiem i herbatą ....
 
TŁUSTY CZWARTEK! Kto piecze?? Kto kupuje w tym roku??? 🌷🌷🌷 Sprawdzony PRZEPIS na babcine pączusie z różą:
 
Przepis: Pączki z różą
 
Składniki na 40 pączków:
Na zaczyn:
100 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki
100 ml ciepłego mleka 
 
Na ciasto:
1 kg mąki pszennej
1 całe jajko + 5 żółtek
100 g cukru
100g masła
400 ml mleka
1 łyżka octu
1/2 łyżeczki soli
 
Na farsz:
słoik domowych konfitur z róży  
 
Do dekoracji:
cukier puder
cynamon
 
Do smażenia:
oliwa (specjalna oliwa do smażenia) 
 
Przygotowanie: 
1. Zrób zaczyn na ciasto: w misce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, 2 łyżki mąki, 1/2 ciepłego mleka i odstaw do wyrośnięcia na 15-20 minut. W tym czasie jajka utrzyj z cukrem. Do głębokiej misy przesyp odważoną mąkę, zrób dołek i wlej zaczyn.
 
2. Masło rozpuść w podgrzanym mleku. Dodaj jajka utarte z cukrem, ciepłe (nie gorące) masło z mlekiem, łyżkę octu i szczyptę soli. Całość zmiksuj trzepaczkami na wolnych obrotach. Następnie ciasto wyrób w rękach.
 
3. Nabieraj łyżką jednakowe porcje i formuj w rękach kulkę, odstaw do wyrośnięcia. Uwaga: jeśli ciasto się klei, posyp ręce mąką. Z tej porcji wychodzi 40 pączków. W głębokim garnku rozgrzej oliwę do smażenia.
 
4. Zrób próbę: wrzuć kawałeczek ciasta, próbny kawałek powinien zaraz wypłynąć, ale się nie palić. Wkładaj delikatnie pączki do tłuszczu, smaż do ładnego zrumienienia. Powinny się same odwrócić, jeśli nie - przewróć. Pączki wyjmuj łyżką cedzakową, odsącz na papierze kuchennym.
 
Moja rada:
Po wystygnięciu, przy pomocy szprycy, nadziewaj konfiturą różaną. Na zakończenie posyp pączki (przesiewając przez sitko) cynamonem, wymieszanym z cukrem pudrem.
 
 

    Pączki posypuję cynamonem i cukrem pudrem,  .... bo tak najbardziej je lubię :)


       Herbatka się parzy, cytryna już pokrojona w plasterki, pączki pięknie pachną ....
 
Smacznego pączka! 💜💜💜💜