W nastroju nadchodzących Świąt, przepis na domowe ciasteczka z żurawiną :)
Moje wypieki świąteczne "last minute" zaczynam od prostego przepisu na domowe, zdrowe ciasteczka. Pyszne, maślane w smaku, z aromatem żurawiny, z mąki kukurydzianej, stąd ten piękny żółty kolor. Idealne na prezent dla bliskiej osoby, smakują z kawą, herbatą, podane ze świeżymi owocami, itp. U mnie zrobiły furorę na imprezie, zniknęły z półmiska w kilka chwil. To chyba dobra wróżba w oczekiwaniu na moje wypieki na święta :)
Ciasteczka z żurawiną
Składniki na ok. 45 ciasteczek:
300 g mąki kukurydzianej /lub zwykłej
100 g masła
1 duże jajko
1 łyżka jogurtu greckiego
50 g cukru trzcinowego
50 g suszonej żurawiny
szczypta soli morskiej
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj masło, posiekaj nożem na mniejsze kawałki, a następnie rozetrzyj w palcach. Dodaj cukier oraz suszoną żurawinę, pokrojoną na drobniejsze cząstki i całość wymieszaj.
2. Zrób dołek pośrodku, wbij całe jajko, dodaj łyżkę jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Po wyrobieniu ciasta, zrób z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
3. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka wykrawaj foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 200° C na złoty kolor.
Moja rada:
Aby ciasto podczas rozwałkowywania nie przykleiło się, podłóż papier do pieczenia, można też podsypać mąką.
2. Zrób dołek pośrodku, wbij całe jajko, dodaj łyżkę jogurtu. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób ciasto. Po wyrobieniu ciasta, zrób z niego kulę, zawiń w folię i włóż na 30 minut do lodówki.
3. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5 cm. Ciasteczka wykrawaj foremkami i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 10 min. w temperaturze 200° C na złoty kolor.
Moja rada:
Aby ciasto podczas rozwałkowywania nie przykleiło się, podłóż papier do pieczenia, można też podsypać mąką.
Grudzień - jeden z najpiękniejszych okresów w roku. Ode mnie prezent - przepis na domowe ciasteczka, bardzo proste i bardzo pyszne!
Wesołych świąt! :)