1 lut 2022

Rogaliki krucho-drożdżowe z nadzieniem gruszkowym

Przepis na udany weekend! :)
 
 


Pyszne, chrupiące rogaliki w typie francuskich croissants. Najlepiej smakują na leniwe, weekendowe śniadanie, obiad, kolację (ha, ha) z filiżanką gorącej kawy lub czekolady ... 😊😋

Przepis na te pyszne, zdrowe rogaliczki z ciasta krucho-drożdżowego i proporcje składników oraz wykonanie są moim autorskim pomysłem. Upieczone bez chemii, bez miksera (wyłącznie ręcznie), tradycyjnymi sposobami, ze składników najwyższej jakości.
 

Rogaliki krucho-drożdżowe
z nadzieniem gruszkowym

Składniki na 16 rogalików:

Ciasto: 
500 g mąki pszennej typu orkisz
100 g masła
1 jajko
50 g świeżych drożdży
5 łyżek mleka
5 łyżek cukru
szczypta soli;

Dekoracja:
2 łyżki miodu eko

50 g orzechów włoskich

Nadzienie: 
konfitura z gruszkowa bio organic (najlepiej domowa)

Przygotowanie: 

1. Wyjmij dużą stolnicę. Odważ pół kilograma mąki, wysyp ją na stolnicę, nożem posiekaj szybko mąkę z zimnym masłem. Następnie dodaj odmierzony cukier i pokruszone drożdże, wbij 1 całe jajko, na końcu dolej 5 łyżek mleka. 

2. Zagnieć ciasto w rękach i włóż je na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto na dwa koła - każde o średnicy ok. 25 cm.

4. Ciasto pokrój na 16 części (trójkątów), łyżeczką nakładaj nadzienie. Zawijaj rogaliki, począwszy od szerszego brzegu, wierzch posyp drobno posiekanymi orzechami (wcześniej namoczonymi w miodzie).

5. Pieczenie: w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 30 minut do ładnego zrumienienia. Podawaj gorące.

Moja rada:
Ciasto trzeba wyrobić możliwie szybko, by kontakt z rękami był jak najkrótszy (aby masło się zbytnio nie ogrzało).


 
Rogaliki już zawinięte, tuż przed włożeniem do pieca ....


Upieczone na złocisty kolor są  pyszne w smaku, chrupiące i pachnące!


Ktoś może chciałby zaskoczyć swoją "drugą połówkę" gorącym rogalikiem na śniadanie? 😊😋