28 sty 2017

Sernik z brzoskwiniami i czekoladą

Soczyste brzoskwinie, zatopione w puszystym kremie twarogowym. Plus kruchy spód i polewa z czekolady w dwóch smakach. Na wszystkie rodzinne okazje.
 
 


Jeśli jeszcze nie masz własnego przepisu na sernik, mam nadzieję, że polubisz mój. Sernik z brzoskwiniami i czekoladą to pyszne ciasto, na cienkim, kruchym spodzie, z puszystą masą serową i brzoskwiniami oraz polewą z dwóch gatunków czekolady - ciemnej gorzkiej i delikatnej białej. Sernik z brzoskwinią i czekoladą to zawsze dobry pomysł, kiedy spodziewasz się gości. Pyszny do kawy na przyjęciu i na rodzinnej imprezie.

Oczywiście latem czy wczesną jesienią piekę sernik ze świeżymi brzoskwiniami, a po sezonie z owocami mrożonymi, ewentualnie z syropu :) 


Przepis: Sernik z brzoskwiniami i czekoladą
 
Składniki:
500 g sera twarogowego półtłustego (klasyczny twaróg)
200 g mąki pszennej
200 g masła (1 cała paczka) + 1 łyżka do blaszki
1 szklanka cukru trzcinowego
1 op. budyniu waniliowego w proszku
1 całe jajko 
3 żółtka + 3 białka
2 łyżki śmietany lub dobrego jogurtu naturalnego 
20 g świeżych drożdży
szczypta soli
3 brzoskwinie świeże (opcjonalnie z syropu lub mrożone)
 
Dekoracja z czekolady:
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej - kakao powyżej 70%
1/2 tabliczki czekolady białej
 
Przygotowanie:
1. Zacznij od przygotowania ciasta na spód sernika: 200 g mąki pszennej wymieszaj z 2 łyżkami cukru i rozkruszonymi drożdżami. Połowę paczki masła (100 g) roztop w małym rondlu. Stopione masło dodaj do mąki, wymieszanej wcześniej z cukrem i drożdżami.
 
2. Następnie do tak przygotowanego ciasta wbij całe jajko i całość najpierw wymieszaj krótko mikserem na wolnych obrotach, a potem zagnieć w rękach.
 
3. Kwadratową blaszkę do ciasta wysmaruj masłem. Spód sernika wyłóż na natłuszczoną blaszkę: rozprowadź ciasto palcami na całej powierzchni, w ten sposób, by pokryć dokładnie dno foremki.
 
4. Masa twarogowa: pozostałe pół paczki masła utrzyj z 3 łyżkami cukru. Do masy dodawaj stopniowo żółtka. Dodaj pozostałe składniki: twaróg, budyń waniliowy (w proszku), śmietanę i resztę cukru. Na końcu dodaj białka ubite na sztywną pianę.
 
5. Przygotuj brzoskwinie: owoce obierz, przekrój, wyjmij pestkę, pokrój na kawałki. Pokrojone brzoskwinie dodaj do masy serowej i delikatnie wymieszaj łyżką. (Brzoskwinie mrożone wyjmij na godzinę przed pieczeniem z lodówki, brzoskwinie z syropu odsącz z płynu.)

6. Masę serowo-brzoskwiniową wyłóż na ciasto i wygładź. Piecz minimum 50-55 minut w temperaturze 220°C z funkcją góra-dół.
 
7. Przygotuj polewę czekoladową: czekoladę gorzką połam na drobne kawałeczki, rozpuść w rondelku z 1-2 łyżkami wody, stale mieszając, aż powstanie gęsty sos.

Moja rada:
Roztopioną czekoladę wylej cienką strużką na ciasto, tworząc dekoracyjny wzór. Powtórz czynności dla czekolady białej. Sernik z brzoskwiniami odstaw do wystudzenia w chłodne miejsce. PYSZNY!

Wyśmienity sernik z filiżanką kawy lub herbaty, idealny po eleganckim obiedzie. Sprawdzi się na przyjęciu i imprezie towarzyskiej :)