13 wrz 2021

Już po wakacjach: na pierwszy ogień lekka i pyszna zupka krem z dyni (przepis).

Orzechowo-kasztanowa w smaku dynia hokkaido króluje jesienią w mojej kuchni.
 



 

Po wakacyjnym lenistwie czas wyjąć deskę do krojenia - na początek idzie zupka z dyni. Pycha i łatwa, do zrobienia w 15 minut!

Przepis jest prosty i wykwintny jednocześnie. Dodatki do zupy to kwestia indywidualnego smaku, ja ją najbardziej lubię samą, albo w wersji oregano i krewetkami, albo tylko z odrobiną jogurtu i świeżymi listkami, podaną z kromeczkami pełnoziarnistego pumpernikla. Ale krojenie dyni (chociaż obieranie w przypadku dyni hokkaido możesz sobie darować) nie należy do najłatwiejszych czynności. Będzie potrzebny dobry, ostry nóż kuchenny i trochę cierpliwości.  
 
Przygotowanie zupy zaczynam od upieczenia pokrojonej w kostkę dyni na blaszce. Dodatkowo skrapiam dynię syropem klonowym lub z cukru trzcinowego. Pieczenie wydobywa z dyni pikantno-słodki smak. Dodaję bulion warzywny, miksuję i pyszna, lekka zupa krem z dyni gotowa! Miałam dziś mnóstwo spraw na mieście i zupę z dyni przygotowałam wcześniej. Czeka już ugotowana w garnku na piecu, jak przyjdą moi goście, szybko ją podgrzeję. 
 
Do mnie przychodzi dziś moja przyjaciółka Maja z resztą naszych znajomych .... Krem z dyni czeka już w garnku na piecu, jak przyjdą, szybko go podgrzeję, udekoruję krewetkami i podam z kieliszkiem białego wina. Muszę jeszcze tylko wymyślić coś pysznego na deser .... 

Jeszcze tylko przepis na zupę wrzucę na mojego bloga i podaję do stołu .... 
 

Przepis: Zupa krem z dyni z krewetkami, oregano i syropem klonowym
 
Składniki na 4 osoby: 
2 małe dynie hokkaido (ok. 2 kg ze skórką)
1/2 kg świeżych krewetek
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli morskiej  
2 łyżki syropu klonowego
sól morska - do smaku
świeże listki oregano do dekoracji 
1 l bulionu warzywnego (najlepiej domowego) 

2 wersja:
jogurt, listki melisy, kromeczki razowego pumpernikla, ... itp.  
 

Przygotowanie: 
 
1. Zaczynamy od przygotowania dyni: dynię umyj pod bieżącą wodą, ostrym nożem przekrój na pół, pokrój na grube plastry. Skórkę pozostaw, usuń miąższ wraz z pestkami i pokrój w kostkę. 

2. Dynię pokrojoną w kostkę przełóż na blaszkę, następnie skrop syropem klonowym i oliwą, posyp szczyptą soli. Zapiekaj w mocno nagrzanym piekarniku przez 20-30 minut (czas pieczenia zależy od gatunku dyni). Po upieczeniu dynię odstaw do wystudzenia.

3. W tym czasie obierz i upiecz krewetki obsypane solą morską.

4. Ugotuj bulion z warzyw - jak to zrobić, znajdziesz w PRZEPISIE na Bulion warzywny.  

5. Teraz przygotuj zupę krem: upieczone (i wystudzone) kawałki dyni przełóż do głębokiego naczynia, dolej bulion i całość zmiksuj. W razie potrzeby dopraw solą do smaku. Zupę przelej do garnka i podgrzej. Rozlewaj gorącą na talerze.
 
 

Pieczenie wydobywa z dyni pikantno-słodki smak!

Krem z dyni podaję z krewetkami ....


...... lub w 2. wersji z kleksem jogurtu naturalnego i kromeczkami razowego pumpernikla!
 

A oto i zupa krem z pieczonej dyni, plus krewetki, syrop klonowy i oregano. Pachnąca i kolorowa zachwyci każdego!

Smacznego! :)