1 paź 2018

Crumble z jabłkami i winogronem pod piernikową kruszonką

Crumble czyli jabłka pod kruszonką to taka dużo lżejsza i zdrowsza wersja szarlotki. A na pewno błyskawiczna w wykonaniu, bez tych wszystkich długich przygotowań!

 


Przedstawiam łatwy przepis na sezonowe jabłka i winogrona zapiekane pod chrupiącą i delikatnie korzenną kruszonką. To pyszny i zdrowy deser z owoców na ciepło, nie tylko dla dzieci. Bardzo lubię wypieki z jabłkami i winogronami - pieczenie jeszcze dodatkowo wydobywa słodycz winogron. Lekko kwaskowe jabłka oraz słodkie, pieczone winogrona oraz korzenne przyprawy stanowią fantastyczne połączenie smaków.

Jak w tej dziecięcej piosence "z cukru był król, z piernika paź, królewna z marcepana", a w tym przepisie z piernika jest kruszonka. :) 


Przepis: Crumble z jabłkami i winogronem pod piernikową kruszonką

Składniki:
3 duże jabłka (najlepiej kwaskowe i soczyste), 200 g słodkich winogron, 40 g cukru trzcinowego, do foremki: 40 g masła 

Na kruszonkę:
120g pierniczków korzennych, 40g cukru trzcinowego, 1 łyżka posiekanych migdałów/orzechów włoskich, 40 g masła + do dekoracji gałązka winogronu 

Przygotowanie krok po kroku: 
1. Jabłka umyj pod bieżącą wodą, pokrój w grubą kostkę (ze skórką), rozłóż w natłuszczonej foremce do tarty. Dodaj kulki winogron, posyp cukrem trzcinowym.

2. Tak przygotowane owoce podpiecz w mocno nagrzanym piekarniku z funkcją termoregulacji przez ok. 12 minut.

3. Teraz posyp owoce pierniczkami startymi w rękach na "piaseczek" i wymieszanymi z cukrem trzcinowym i obłóż kawałeczkami masła. Włóż ponownie do pieca i zapiekaj kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie crumble z jabłkami i winogronem pod piernikową kruszonką jest gotowe!



 
 
  

Moja rada: po upieczeniu jabłkowe crumble podawaj jeszcze gorące, udekorowane świeżymi winogronami. Teraz wystarczy tylko zaparzyć herbatę i pyszny deser gotowy!