21 mar 2018

Krucha tarta z owocami i kremem waniliowym

Pyszne kruche ciasto z owocami i kremem czyli włoska Crostata di frutta, która kusi smakiem i kolorami jak wiosenny kwiat.
 
 
 



Tarta na spodzie z ciasta kruchego z nutą cytryny, plus krem waniliowy i dekoracja z plasterków bananów, kiwi i truskawek na wiosnę. Wybór owoców, to oczywiście kwestia smaku i pory roku, można je dowolnie zmieniać, ja najbardziej lubię tartę z truskawkami i bananami, a dla koloru dodałam jeszcze zielone kiwi. Za dwa dni weekend, słońce i .... temperatura sięgająca kilkunastu stopni (na razie w Hiszpanii)!  A tymczasem w naszych sklepach pojawiły się hiszpańskie truskawki. Nie mogłam się im oprzeć i kupiłam jeden pojemniczek! Będzie pyszne ciasto, pomyślałam, i zaplanowałam, że będzie to krucha tarta owocowa, bo u nas (jak na razie) idealna pogoda, ale tylko .... na wypieki!

Szukacie pomysłu na coś fajnego, słodkiego do popołudniowej kawy? Prawidłowa odpowiedź brzmi: Tarta z owocami i kremem. Przepis na ciasto do tarty jest prosty. A więc zaczynamy!

PS
Krucha tarta z owocami i kremem waniliowym udała się znakomicie! Polecam przepis!

Słodkiego życia!

Amanda :) 
 
Krucha tarta z owocami i kremem waniliowym
 
Składniki na ciasto:
275 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
1 żółtko
160 g masła świeżego
100 g cukru trzcinowego drobnego
sok z 1 cytryny
szczypta soli
do blaszki 10 g masła
 
Krem waniliowy:
100 ml śmietany kremówki 30%
400 ml mleka
2 żółtka
150 g cukru trzcinowego
1 łyżka mąki
1 laska wanilii
 
Dodatkowo:
świeże owoce - truskawki, banany, kiwi, ...itp.
 
Przygotowanie:
1. Przygotuj ciasto na spód do tarty: przesiej na stolnicę odważoną mąkę pszenną i migdałową (zmielone migdały). Następnie posiekaj z masłem, starając się w ten sposób połączyć składniki. Zrób zagłębienie, wlej żółtko. Dodaj cukier trzcinowy, a na końcu sok świeżo wyciśnięty z cytryny.
 
2. Wyrób ciasto w rękach na gładką, jednolitą masę i następnie uformuj kulkę. Owiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.
 
3. Okrągłą foremkę do tarty wysmaruj masłem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ciastem wyklej dno oraz brzegi foremki. Odetnij ewentualny nadmiar ciasta. Przed włożeniem do pieca obciąż spód ciasta grochem lub fasolą. Piecz przez ok. 20 minut w temperaturze 180°C. 
 
4. W tym czasie umyj, obierz i pokrój owoce - banany i kiwi - na plasterki. Natomiast truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na pół.
 
5. Teraz ugotuj krem budyniowy: mleko i śmietanę podgrzej w małym garnku na piecu. Dodaj 2 żółtka, cukier trzcinowy, łyżkę mąki i na końcu ziarna wanilii. Podgrzewaj na piecu przez ok. 3-4 minuty, stale mieszając, aż do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy.
 
6. Po upieczeniu ciasta, usuń z foremki groch (fasolę). Na spodzie tarty rozsmaruj równomiernie budyń śmietankowo-waniliowy. Przed podaniem wierzch tarty udekoruj świeżymi owocami - połówkami truskawek oraz plasterkami kiwi i bananów.

Moja rada:
Do ciasta kruchego dodaj tylko samo żółtko, a nie całe jajko. Jeśli się rozpędzisz i wlejesz do ciasta ze skorupki całe jajko, ciasto wyjdzie Ci zbyt twarde, a powinno być  tylko przyjemnie kruche :)


Pyszna włoska Crostata di frutta jest gotowa do podania!