17 lut 2016

Szpinakowe tagliatelle z łososiem

Makaron tagliatelle z kawałkami ryby i grillowaną cytryną zawsze się udaje wyśmienicie i szybko się go robi.
 



Polubisz ten przepis na pieczonego łososia z makaronem, ponieważ jest łatwy i szybki. Oryginalny zielony kolor makaronu bardzo dekoracyjnie wygląda na stole.

Łosoś to moja ulubiona ryba - uwielbiam jego różowy kolor oraz delikatny smak.  Kiedy gotujesz makaron, marzysz o włoskich wakacjach. Tymczasem pyszna rybka piecze się w piecu, a ja siedzę w kuchni przy stole, piję kawę z ulubionej filiżanki .... Muszę jeszcze w komputerze wybrać zdjęcie do przepisu ... Kiedyś uznałabym to zdjęcie za "brzydkie" i nie nadające się do publikacji. Ale skoro nie to "piękne", co piękne, tylko to, co nam się podoba .... Najważniejsze, że danie  jest pyszne! :)

Szpinakowe tagliatelle z łososiem  

Składniki:
kawałek świeżego fileta z łososia (ok. 350g bez skóry)
350g makaronu szpinakowego tagliatelle
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 całe cytryny
oliwa  z oliwek

Przygotowanie:
 
1.Przygotuj łososia: zamarynuj łososia w oliwie, soli i soku z cytryny. Odstaw w chłodzie, żeby smaki zdążyły się przeniknąć. A w tym czasie nastaw do ugotowania makaron. Wodę posól, kiedy makaron zacznie się gotować.

2. Cytryny porządnie wyszoruj, przekrój na pół, na 5-7 minut przed końcem pieczenia ryby, dołóż je do grillowania. Dobrze upieczonego łososia rozdrobnij widelcem ( na spore kawałki), wymieszaj z uprzednio ugotowanym makaronem.

3. Przełóż na talerze, udekoruj grillowanymi połówkami cytryn i listkami bazylii. Szybki i pyszny obiad gotowy!