13 gru 2017

Jak zrobić lukier? Idealny do pierniczków i kruchych ciasteczek (4 wersje smakowe)

Zastanawiacie się, jak zrobić lukier? To bardzo proste!



 
Skórkę cytryny sparzam wrzątkiem i wyciskam sok. Cukier puder przesiewam przez sitko, przesypuję do miski. Zalewam wrzątkiem, aby cukier się ładnie rozpuścił. Dodaję sok z cytryny i całość ucieram energicznie drewnianą łyżką na gładką masę. Z cukru, wody i soku z cytryny powstaje gęsty lukier w białym kolorze, który można łatwo podkolorować, dodając do wersji podstawowej naturalne barwniki i aromaty, jak kakao, kawę, cynamon, sok malinowy, sok i skórkę z pomarańczy, ... itp.
 
Lukier wykorzystuję do świątecznych pierniczków i ciasteczek, oraz do dekorowania tortów i ciast w karnawale :) 

Przepis: Jak zrobić lukier

Wersja podstawowa:

200 g cukru pudru, np. trzcinowy z tapioką
ok. 1/2 szklanki wody źródlanej
1 cytryna bio

Wersje smakowe i kolorystyczne:

czekoladowy: 1 łyżka kakao, 2 łyżki dobrego wina

pomarańczowy: 
skórka i sok z 1 pomarańczy bio

kawowy:  100 ml espresso + szczypta cynamonu

malinowy: 1 cytryna bio, 2 łyżki soku malinowego (domowego) 

 

Przygotowanie:

1. Cytrynę sparz i wyciśnij sok.

2. Zagotuj wodę. Cukier puder przesiej przez sitko, przesyp do garnka. Stopniowo dolewaj wrzątek, aby rozpuścić cukier.

3. Dodaj sok z cytryny. Ucieraj drewnianą łyżką na gładką masę, do momentu, aż lukier zgęstnieje. Dodaj opcjonalnie składniki smakowe i kolorystyczne (zobacz powyżej).

4. Rozprowadzaj małym pędzelkiem. Lukier jest idealny do dekoracji wypieków, ciast, kruchych ciasteczek i pierniczków.