Pyszny makaron do przygotowania w 15 minut.
Danie z makaronu w rodzaju "nie mam czasu na gotowanie, a muszę szybko zjeść coś ciepłego" ;) Połączenie makaronu z tuńczykiem, rodzynkami, oregano i oliwą z oliwek, dało zaskakująco dobry efekt! Fusilli z tuńczykiem jest lekko pikantne, pachnące, a co najważniejsze - gorące i gotowa do spożycia w 15 minut! To idealny makaron na szybki obiad albo kolację, zwłaszcza dla tych zapracowanych, albo nie lubiących długo przebywać w kuchni :)
Błyskawiczny i bardzo prosty przepis (jak zwykle u mnie!), tu liczy się pomysł i oryginalne połączenie składników:
Szybki makaron z tuńczykiem
Składniki dla 2 osób:
150 g kukurydzianego "fusilli" (lub innego ulubionego makaronu)
1 op. tuńczyka al naturale
30 g rodzynek sułtanek/lub suszonych winogron
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kieliszek dobrego wina
sól morska, suszone oregano bio - do smaku
150 g kukurydzianego "fusilli" (lub innego ulubionego makaronu)
1 op. tuńczyka al naturale
30 g rodzynek sułtanek/lub suszonych winogron
2 łyżki oliwy z oliwek
1 kieliszek dobrego wina
sól morska, suszone oregano bio - do smaku
Przygotowanie:
1. Ugotowany pół twardo makaron (czyli al dente), przełóż do foremki do zapiekania i wymieszaj z kawałkami tuńczyka z puszki.
2. Polej oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli morskiej, ziołami i rodzynkami, namoczonymi wcześniej w kieliszku wina.
2. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po ok. 5 min. makaron z tuńczykiem gotowy do podania na stół!
Moja rada:
Lekkie makarony najlepiej smakują z kieliszkiem białego wina.
1. Ugotowany pół twardo makaron (czyli al dente), przełóż do foremki do zapiekania i wymieszaj z kawałkami tuńczyka z puszki.
2. Polej oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli morskiej, ziołami i rodzynkami, namoczonymi wcześniej w kieliszku wina.
2. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po ok. 5 min. makaron z tuńczykiem gotowy do podania na stół!
Moja rada:
Lekkie makarony najlepiej smakują z kieliszkiem białego wina.